петак, 27. новембар 2009.

SVE O JAPANSKIM PREPELICAMA

Jeste li znali?

Japanska prepelica (Coturnix japonica) potiče iz istočne Azije. To su ptice selice veličine do 18 cm koje se gnezde u Mandžuriji, Istočnoj Siberiji i Severnom Japanu, a prezimljavaju u Južnom Japanu, na Korejskom poluostrvu i u Južnoj Kini, mada se, naročito u poslednje vreme, sve više uzgajaju širom sveta.
Jaja i meso japanske prepelice bili su neizostavni deo trpeze egipatskih faraona, a njihova lekovitost je u Kini i Japanu već vekovima poznata. Već nekoliko stoleća se u japanskoj, kine-skoj i ruskoj literaturi nala-ze članci o lekovitosti jaja japanskih prepelica za ljudski organizam, a posebno za krv, krvotok, jetru, želudac, bubrege i mozak. U poslednjih nekoliko decenija udru-ženim snagama medicinski stručnjaci i ornitolozi (naučnici o pticama) pažljivo proučavaju japanske prepelice. Japanski, ruski, češki, francuski, nemački, italijanski i mađarski naučnici vr-šili su niz eksperimenata i definitivno je dokazano koliko su prepeličja jaja zdrava, pa je Svetska Zdravstvena Organizacija uvrstila jaja i čorbicu od JAPANSKE PREPELICE u pomoćna lekovita sredstva. Kao zanimljivost treba spomenuti da je prilikom tih ispitivanja dokazano da ni nakon 30 dana izloženosti jaja japanske prepelice radioaktivnom zračenju ona nisu promenila svoj sastav i kvalitet i na neki čudan način su se oduprla tom zračenju.


Šta je to tako delotvorno u ovom malenom jajetu?

Prvenstveno, hemijski sastav. Po hemijskom sastavu, jaja japanske prepelice sadrže, u odnosu na kokošja: 5 puta više fosfora i kalijuma, 7 puta više gvožđa i 10 puta više vitamina B kom-pleksa. Pored toga, u znatnoj meri sadrže vitamin A i izvestan broj aminokiselina (metionin-regulator holesterola, fenilamin, lecitin, triptofan i dr), nikotinsku, pantoninsku i folnu kiselinu te biotin enzime (kataloza, peptidoza, glikozidoza itd.), što ih čini izuzetno zdravom namirnicom. Ne sadrže holesterol, a sa samo 15 kalorija predstavljaju pravu energetsku "bombu".
Sadržaj jednog jajeta:
74,6% vode
13,1% belančevina
11,2% masti
1,1% minerala i ostali enzimi
Minerali:
3,2 mg gvožđa
2,2 mg fosfora
0,5 mg kalcijuma
Vitamini:
300 IE vitamina A
0,1 mg vitamina B1
0,8 mg vitamina B2


Ko bi trebao da konzumira jaja japanske prepelice?

Već je rečeno da jaja japanske prepelice pozitivno deluju na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak pa su namenjena onima koji imaju problema sa ovim organima, čak i u slučaju najtežih oboljenja, a preventivno mogu da ih koriste svi. Ipak, izdvojene su neke grupe za koje je terapija najpoželjnija:
• deca u razvoju
• starije osobe
• bolesnici i rekovalescenti
• osobe sa posebnim režimom ishrane (dijete)
• sportisti i fizički radnici, koji širom sveta već uveliko koriste prepeličja jaja kao dozvoljeni prirodni, za razliku od zabranjenog hemijskog dopinga!


Preporučena terapija:
Terapija zavisi od vrste bolesti i uzrasta. Zavisno od vrste bolesti, pacijent mora u određenom vremenskom periodu da popije od 120 do 1080 jaja. U najvećen broju slučajeva terapija traje 49 dana. Odrasli uzimaju po 3 jajeta u prva tri dana, a po 5 do kraja terapije. Deci se, u zavisnosti od uzrasta, daje manji broja jaja:
• deca do 3 godine – 2 jajeta dnevno
• deca od 3 do 5 godina – 3 jajeta dnevno
• deca od 5 do 10 godina – 4 jajeta dnevno
• deca preko 10 godina primenjuju terapiju propisanu za odrasle

Dva meseca posle završetka kure, ako je potrebno, kura se može ponoviti. Čak je i preporučljivo sprovesti dve kure u prvoj godini, s tim što pauza između prve i druge ne bi trebalo da bude duža od 6 meseci. Najbolje je terapiju ponoviti nakon 3 meseca. U svakom slučaju, pre početka lečenja jajima, potrebno je konsultovati lekara.


Neke vrste bolesti:
Povišeni pritisak - 120 komada jaja
Čir u stomaku - 120 komada jaja
Arterioskleroza - 240 komada jaja
Dijabetes - 240 komada jaja
Bronhijalna astma - 240 komada jaja
Tuberkuloza - 240 komada jaja
Anemija - 240 komada jaja
Migrena - 240 komada jaja
Infarkt - 240 komada jaja
Nervno rastrojstvo - 240 komada jaja
Višak holesterola - 240 komada jaja
Neuredna probava - 240 komada jaja
Prolepšavanje tena - 240 komada jaja
Regeneracija organizma - 240 komada jaja
Jačanje memorije - 240 komada jaja
Gastritis - 240 komada jaja
Teži oblik astma - 240 komada jaja
Tumor na mozgu - 1080 komada jaja
Pojačan fizički napor (sportisti i fizički radnici) – 1080 komada jaja
Za ostale zdravstvene probleme konsultovati se sa proizvođačem!


Način korišćenja prepeličijih jaja

Jaja se konzumiraju sirova tj. presna i to cela dnevna doza odjednom, ujutru na prazan stomak, pola sata pre jela. Radi lakše konzumacije, dozvoljeno ih je ulupati mikserom, dodati malo jogurta ili soka od limuna, pomorandže, višnje ili jabuke, zasladiti šećerom, medom ili čokoladom u prahu (izuzetak su, naravno, dijabetičari). U tako umućena jaja sa sokom, čaša od 2dl može se napuniti običnom (negaziranom) vodom, promešati i popiti kao đus. U principu, svako može da ih uzima onako kako mu najviše odgovara, sve dok ih uzima sirova i cela (i žumance i belance) pozitivni efekti će biti vidljivi.
Terapiju je dozvoljeno sprovoditi i kada se po preporuci lekara već uzimaju neki lekovi. Izuzetak je slučaj kada je uz prepisane lekove zabranjeno unošenje belančevina (mesa, mleka, jaja...).
Za one koji rade na povećanju snage i mišićne mase, koktel od jaja japanske prepelice je savr-šen izvor energije: 5 jaja, 1 supena kašika meda i 2 dcl voćnog soka ili mleka dobro izmešati i popiti pola sata pre doručka. A što je najvažnije, kao što je navedeno, ne podleže antidoping kontroli!


Upozorenje:

Osobe koje ranije nisu uzimale prepeličja jaja i nisu sigurne kako će ih podneti, prvi dan uzi-maju jedno jaje, drugi dva i sve tako do pet komada, a dalje se uzima svaki dan pet komada do prepisanog broja jaja. Deca mogu jesti kuvana ili pečena jaja ukoliko ih ne mogu konzumirati u sirovom stanju. Ako jaja prouzrokuju bilo kakve probavne smetnje, treba odmah prestati s uzimanjem.
Žučni bolesnici moraju početi s jednim jajetom u prvih 7 - 10 dana, pa ako žuč dozvoljava povisiti na 2, pa na 3 ali najviše na 4 jaja. Ako žuč izazove reakcije odmah treba prekinuti s kon-zumacijom.


Čuvanje i rok upotrebe

Jaja se čuvaju u zatvorenim kartonskim kutijama u frižideru, na temperaturi od 1 do 4°C. Tako čuvana jaja imaju rok upotrebe 60 dana u sirovom stanju, a po isteku tog roka mogu se upotre-bljavati kuvana, pečena ili pržena. Zakonski propisi nalazu redovitu analizu zdravstvene is-pravnosti jaja, međutim, nisu za konzumaciju ona jaja kod kojih je očita oštećenost ljuske (iz bilo kojeg razloga) bez obzira na njihovu starost. Preporučljivo je da se ne nabavlja odmah ukup-na potrebna količina jaja, nego samo deo, jer dužim držanjem u frižideru jaja iako se ne kvare ona dehidriraju. Najbolje je kupovati po 60 komada jaja, što je najčešće dovoljno za 12 dana. Na taj način uvek imate sveža jaja.


Kako naručiti?

Putem telefona: 024/562-746
062/60-70-88
e/mail: viki.hamar@gmail.com
ili lično: Uzgajivačnica ,,PREPI’’
Violeta Hamar
Debarska 27
24000 Subotica

2 коментара: