петак, 27. новембар 2009.

JELA OD JAPANSKIH PREPELICA

S obzirom da nisu samo jaja japanskih prepelica zdrava i ukusna, nego je to i njihovo meso, potrudili smo se da prikupimo neznatan broj recepata za njihovu pripremu. PRIJATNO:


1. PREPELICE NA LOVAČKI NAČIN

Sastojci:
4 prepelice
2 glavice crvenog luka
180 g svežih gljiva
2 dl crnog vina
1 veza peršinovog lista
1 kocka šećera
1 kašika brašna
so
Priprema:
Očistiti prepelice, oprati i posoliti. U posebnu posudu staviti malo ulja, sitno seckani luk, peršinovo lišće, seckane sveže gljive, a odozgo prepelice, pa staviti da se sve pirja. Na sat, pre iznošenja na sto prepelice izvaditi iz posude i staviti na toplo. U posudu u kojoj su se pekle dodati kašiku brašna, kocku šećera, naliti vinom i s malo supe ili vode pa prokuhati kratko. Kad sos bude gotov staviti u njega prepelice i služiti.


2. PAŠTETA OD PREPELICA

Sastojci:
4 kom Prepelica .
0,05 kg Sušeni hamburger
0,04 kg Luk
0,10 kg Maslac
0,03 l Vinjak
0,04 kg Kiseli krastavci
4 kom Jetra od prepelica
0,08 kg Korenasto povrće za temeljac
So, biber po potrebi
Priprema:
Sve 2 puta sitno samljeti i napraviti paštetu.


3. RAŽNJIĆI OD PREPELICE

Sastojci:
8 debeljuškastih prepelica
deblja šnita kuvane šunke
8 prženih šnita crnog hleba
grančica ruzmarina
6 listića lovora
ulje
biber
so
Priprema:
Očišćene prepelice operite i dobro osušite u čistoj kuhinjskoj krpi. Posolite i pobiberite izvana i iznutra. Sitno naseckajte začinsko bilje, razredite s nekoliko kašika ulja, dodajte prstohvat soli i bibera. Na četiri ražnjića nabodite šnitu prženog hleba, komad šunke narezan na kvadratiće, lovorov list, drugu prepelicu, na kraju drugu šnitu hleba. Nastavite tako dok ne potrošite sav materijal. Pecite ražnjiće na dobro ugrejanoj rešetki roštilja, mažući ih povremeno uljem sa začinskim biljem. U toku pečenja češće ih okrećite viljuškom da se dobro ispeku i iznutra. Dobro pečene ražnjiće poslažite na tanjir na kojem ćete poslužiti, a kao prilog ponudite pire od krompira.


4. PREPELICA S GLJIVAMA

Sastojci:
8 debeljuškastih prepelica
60 g maslaca
60 g pančete
40 g suvih gljiva
glavica luka
l mrkva
komadić celera
lovorov list

Priprema:
Suve gljive namočite u malo mlake vode. Očišćenim prepelicama izvadite iznutricu, operite ih, osušite i pobrašnite. Naseckajte luk s pančetom, mrkvom, celerom i lovorovim listom, mešavinu stavite u posudu i lagano prepržite na maslacu, zatim dodajte prepelice, pustite da malo porumene sa svih strana, posolite, pobiberite, zalijte vinom, pa kad vino posve ishlapi, dodajte oceđene gljive, dobro promešajte, zalijte čašom supe i dalje kuvajte na blagoj vatri u pokrivenoj posudi povremeno mešajući. Nekoliko minuta pre nego što s vatre skinete jelo, posipajte ga mešavinom belog luka i peršuna. Možete poslužiti s toplom palentom.


5. PREPELICE U BELOM GROŽĐU

Sastojci:
8 prepelica (oko 2,40 kg)
0,30 kg pančete
po prstohvat soli i bibera
0,5 l jelog (poluslatkog) vina
0,08 l ulja
bobice belog grožđa
malo ružmarina i majčine dušice
Priprema:
Očišćene prepelice pažljivo operite izvana i iznutra, posušite ih, posolite, pobiberite i natrljajte ružmarinom i majčinom dušicom. U masivnoj posudi zagrijte ulje i dodajte pančetu izrezanu na sitne kockice. Lagano popirjajte i zatim u zdelu stavite prepelice. Zapecite ih naglo s obe strane pa podlijte vinom i kuvajte na laganoj vatri dok tečnost reducira do otprilike polovine. Tada prepelice okrenite na drugu stranu, poklopite zdelu i kuvajte na laganoj vatri, još oko 10 minuta. Nakon toga prepelice ponovno okrenite i kuvajte još desetak minuta. Kad prepelice dovoljno omekšaju, u zdelu stavite prethodno blanširane bobice belog grožđa te sve zajedno prokuvajte dve do tri minute. Prepelice izrežite, komade složite na tanjir, a pored mesa metnite po nekoliko bobica grožđa.


6. ENERGETSKI NAPITAK SA JAJIMA OD PREPELICE

Presna (živa) jaja se umute u čaši od 2 dcl, pa se doda supena kašika sirupa od višnje, limuna, pomorandže, zove...(po sopstvenom ukusu i želji). U tako umućena jaja sa sokom, čaša se napuni običnom (ne gaziranom) vodom, sve se to promeša i popije kao đus, prepun vitamina, minerala i vrlo važnih enzima!

Нема коментара:

Постави коментар